GOSPODARSTVO

/GOSPODARSTVO
GOSPODARSTVO2019-06-18T13:26:42+02:00

Project Description

Krajnje je vrijeme da uspostavimo dugoročno održiv gospodarski sustav koji kolokvijalno možemo izraziti na sljedeći način: RADI, ZARADI, ULOŽI, POTROŠI.

Krajnje je vrijeme da uspostavimo dugoročno održiv gospodarski sustav koji kolokvijalno možemo izraziti na sljedeći način: RADI, ZARADI, ULOŽI, POTROŠI.

Ovaj gospodarski sustav zasniva se na isplativosti znanja i rada, što trenutno nije slučaj. U Hrvatskoj trebamo stvoriti društveni ambijent u kojem će sveprisutna kultura nerada postati bezvrijedna i društveno neprihvatljiva. Klijentelizmu i korupciji, kao posljedicama kulture nerada, jedino se možemo suprotstaviti poticanjem isplativosti i društvene prihvatljivosti rada i znanja.
Jednostavno rečeno, kao društvo trebamo odmah prestati trošiti ono što nismo zaradili te što prije odraditi i zaraditi ono što smo potrošili. Tek nakon toga ući ćemo u redoviti ciklus RADI, ZARADI, ULOŽI, POTROŠI.

Uvjeti za napredak

Konkretno trebamo:

Jasnim i nedvosmislenim odlukama odmah zaustaviti daljnje povećanje, odnosno potaknuti smanjenje potrošnje države te povećati efikasnost iste, i to na svim razinama (lokalnoj, regionalnoj i centralnoj).

Kada pogledamo planirani državni proračun za 2018., možemo vidjeti da su planirani prihodi 128 milijardi kuna, dok su planirani rashodi 129 milijardi kuna.

Samo na rashode za zaposlene (27,9 milijarde) i na materijalne troškove (13,1 milijarde) odlazi 41 milijardu kuna.

To je 32 posto od ukupno planiranih prihoda proračuna.

Opredijeliti se za reformu javne uprave koja će se zasnivati na postupnom (prirodnom odljevu ljudskog potencijala) saživljavanju konsenzusom usvojene forme. Držim opravdanim predvidjeti dva četverogodišnja mandata za provedbu ovog procesa.

Razmjerno smanjenju potrošnje države provoditi rasterećenje gospodarskih subjekata, te poticati rad i znanje.

Odmah onemogućiti svaki državni intervencionizam u gospodarske procese. Zadatak države je da stvara kvalitetne institucionalne okvire kako bi se gospodarstvo nesmetano razvijalo.

Osloniti se na INDEKS EKONOMSKIH SLOBODA pri dijagnostici početnog i finalnog stanja, kao i mjerljivosti tranzitivnih stanja.

Finalno ostvariti indeks ekonomskih sloboda 80,0.

Važnost indeksa ekonomskih sloboda

Imajući u vidu da najveće vrijednosti indeksa ekonomskih sloboda imaju upravo one države u koje iseljava naše radno sposobno stanovništvo, jasno je i opravdano postaviti kao jedan od nužnih političkih ciljeva upravo dostizanje visokog indeksa ekonomskih sloboda.

To će biti najbitnija i najbolja moguća demografska mjera koja nam je prijeko potrebna.
Trenutni indeks nas čini ovakvima kakvi jesmo.

Ranking the world by economic freedom

Hrvatska se po posljednjim objavljenim podacima The Heritage Foundation nalazi na 92. mjestu, među zemljama umjereno slobodnih ekonomija (mostly free).

Iznad Hrvatske nalazi se Bosna i Hercegovina, a ispod Oman.

Iako Hrvatska u odnosu na prethodne godine bilježi blagi rast, svi se možemo složiti da može više i bolje.

Izvor: The Heritage Foundation, 2018.

Država vs. realni sektor

Hrvatska država najveći je poslodavac.

Prosječna plaća kod navedenog poslodavca veća je nego ona u realnom sektoru.

Država je također vlasnik velike imovine čiji potencijal nije iskorišten.
Država će otkupiti INA-u od Mađara, dati jamstva Uljaniku, pobrinut će se za Petrokemiju, i tako redom.

Sindikati negoduju, prosvjeduju, ali zahtijevaju državni intervecionizam.
Privatizacija se ne smije spomenuti niti u šali. Slično je i sa sindikatima u javnim i državnim službama.

Poljoprivreda ovisi o subvencijama iz državnog proračuna.
Što će državi npr. poduzeće Narodne novine? Ili zašto je država suvlasnik Podravke? Je li Vegeta strateški interes Republike Hrvatske?
Tko na kraju plaća svaku pogrešnu odluku te iste države? Porezni obveznici.

Zato i jesmo toliko opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima koji guše gospodarstvo.

Total revenue from taxes and social contributions in the EU Member States, 2016 (as % of GDP). Izvor: Eurostat , 7.12.2017.

Kolika je potrošnja države iskazana u postotku od BDP-a? Statistika pokazuje da se Hrvatska nalazi na devetom mjestu te da je ta potrošnja iznosila 47 posto u 2016. godini.

Total revenue from taxes and social contributions in the EU Member States, 2016 (as % of GDP). Izvor: Eurostat , 7.12.2017.

Naša ekonomija nedovoljno je slobodna jer u njoj još uvijek ima previše socijalističkog mentaliteta, odnosno previše države. Ona mora štititi javno dobro, a mora biti i socijalno osjetljiva, no to će se dogoditi tek onda kada napokon odbaci socijalistički mentalitet.

Kada usporedimo podatke, možemo vidjeti zašto naši sugrađani odlaze u npr. Irsku, zemlju koja se nalazi u samom gospodarskom vrhu među zemljama članicama EU.

Put k održivom gospodarskom sustavu

Došlo je vrijeme za temeljite reforme o kojima svi pričaju, ali ih još nitko proveo.

Iz svega navedenog jasno je da je potrebno:

  • Smanjiti rashodovnu stranu državnog proračuna,
  • Javnu upravu učiniti racionalnom,
  • Državnu imovinu učiniti efikasnom,
  • Razviti učinkovitiji sustav za suzbijanje korupcije,
  • Osigurati učinkovito pravosuđe

I KONAČNO POLITIKU UČINITI MJERLJIVOM.